niedziela, 15 czerwca 2014

Płatki róży - ucierane








Jest coś magicznego w zbieraniu płatków dzikiej róży. Na którymś z blogów nie pamiętam na jakim ktoś napisał, że przy zbieraniu się czuła jak elfia księżniczka:) Coś w tym jest...... Moje płatki zawdzięczam koleżance Magdalenie, która pomogła mi w zbieraniu i jej dzieciaczkom - Dominikowi, który czasami dzielnie pomagał:) no i Antosiowi, który był grzeczny jak aniołek. Dzięki temu zbieraniu a musieliśmy się troszkę nachodzić .... są aż te 3 słoiczki po 270 g każdy.

Składniki:

- 340 g płatków róży
- 680 g cukru
- cytryna

Przygotowanie:

Płatki utrzeć w makutrze na papkę razem z cukrem(można użyć blendera). Na koniec dodać cytrynę wg uznania. Ja dodałam 1 łyżkę. Można użyć zamiast cytryny kwasku cytrynowego. Wkładamy utartą i pachnącą masę do wyparzonych słoiczków i trzymamy w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz