Niesamowite........ rozpływają się w ustach, kruche na zewnątrz, natomiast w środku mięciutkie. Lubię wszystko co zawiera kakao i czekoladę, ale te ciasteczka zajmują u mnie pierwsze miejsce wśród tych "białych" :) ......polecam. Przepis wyszperany na Moje Wypieki
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka w proszku
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 2 duże jajka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady ( w oryginalnym przepisie 125 g)
Przygotowanie:
Masło wraz z cukrem pudrem zmiksować na puszystą masę. Jajka rozmącić widelcem i cały czas mieszając dodawać po troszku do masła, miksować. Zbyt szybkie wlanie jajek spowoduje zwarzenie się masła.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko w proszku, zmiksować. Na koniec dorzucić pokrojoną białą czekoladę.
Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach. Lekko spłaszczyć. Piec przez 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz