piątek, 26 grudnia 2014

Makowiec z konfiturą żurawinową




W opisie przeczytałam, że jest przepyszny i faktycznie stwierdzam, że jest wart grzechu :) Pachnący, kruchy a farsz mniam cudo. Przepis wyszperany na Moje Wypieki



Składniki:

Kruche ciasto:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru

Masa makowa:

- 250 g maku
- 30 g masła
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. płynnego miodu
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- 2 ubite białka na sztywną pianę
- kilka kropel olejku migdałowego

Poza tym:

- 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 4 łyżki cukru

Przygotowanie:


Ciasto - miękkie masło, mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki. Nie wolno wciskać ciasta, tylko lekko wysypać i delikatnie przyklepać. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach na bladozłoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.
Konfitura żurawinowa - żurawinę i cukier zagotować w garnuszku i pogotować przez kilka minut do zgęstnienia. Odstawić.
Masa makowa - mak zalać wodą do przykrycia maku i gotować około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody, wystudzić i dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem.
Składniki na masę wszystkie zmiksować, na koniec delikatnie wymieszać łyżką ubite białka.
Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć makową masę, na masę wykładamy konfiturę z żurawiny. Na górę czyli na konfiturę wyłożyć resztę kruszonki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zezłocenia kruszonki. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz