piątek, 26 grudnia 2014

Keks czekoladowy z bakaliami




Mocno czekoladowy z bakaliami, bardzo dobre połączenie.


Składniki:


- 240 g mąki pszennej
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny w temp. pokojowej
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 5 jaj
- 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej
- 100 g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
- 100 g orzechów włoskich, pokrojonych
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki mąki do obtoczenia bakalii
- cukier puder do oprószenia góry lub jak kto woli może być roztopiona czekolada w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

Mąkę, kakao i proszek, przesiać i odłożyć. Masło utrzeć można w mikserze razem z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Dodać roztopioną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Do masy dodawać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Bakalie przed wrzuceniem do ciasta obtoczyć w mące. Ciasto z bakaliami dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec około 75 minut w temperaturze 160 stopni, po 40 minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Gdy przestygnie wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz