środa, 3 grudnia 2014

Bułki hamburgerowe II




Idealne, pachnące - powinny być z sezamem, ale i tak są przepyszne. Niekoniecznie muszą być do hamburgerów, z masełkiem również smakują wspaniale :) Ten idealny przepis znalazłam tutaj.


Składniki:


- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 1/3 szkl. mleka w proszku
- 2 łyżki masła roztopionego i ostudzonego
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży instant  lub 8 g świeżych
- 1 jajko
- 2 1/2 szkl. mąki

- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam

Przygotowanie:


Wodę wymieszać z mlekiem, dodać roztopione masło i cukier. Do tej mieszaniny dodać drożdże, zamieszać, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać jajko, sól i połowę mąki, wymieszać. Powoli dodawać resztę mąki, niekoniecznie całą. Jeżeli ciasto już będzie gładkie i będzie odchodziło od miski to nie trzeba dodawać całej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które trzeba mocno spłaszczyć. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na 45 minut. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz