sobota, 6 grudnia 2014

Banoffee pie




Tylko cztery składniki a cóż za rozkosz :) Uwielbiam. Poza tym bardzo szybko się go robi, wystarczy chwilka w lodówce i możemy się rozkoszować tym niebiańskim "ciastem".



Składniki:


- 150 g herbatników ( u mnie pełnoziarniste)
- 75 g roztopionego masła
- masa krówkowa z puszki lub kajmak z tego przepisu z dodatkiem czekolady
- 4 banany
- 330 ml śmietany 30 %
- 1 śmietan fix
- 3 łyżki cukru pudru
- czekolada lub kakao do dekoracji


Przygotowanie:


Ciastka pokruszyć na "piasek", można to zrobić blenderem, ja takowego jeszcze nie posiadam, więc robię to wałkiem lub tłuczkiem :) Ostudzone i roztopione masło dolać do herbatników, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wylepić masą ciasteczkową. Włożyć do lodówki. Jeżeli używacie masy z puszki do podgrzać, aby była płynna, unikniemy skarmelizowanych grudek cukru, a poza tym łatwiej się ją rozprowadzi. Zazwyczaj jednak nie idę na łatwiznę i robię swój kajmak wg przepisu, ale dodaję jeszcze pół tabliczki czekolady razem z masłem, chwilę odczekać, aż masa ostygnie, wylać na spód herbatnikowy. Włożyć do lodówki. Gdy ciasto nam się ochładza, banany pokroić na plasterki, skropić cytryną, aby nie ściemniały. Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Banany rozłożyć na masie kajmakowej, banany przykryć ubitą śmietaną. Na wierzch albo ścieramy czekolady, albo posypujemy kakaem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz