Kajmakiem można polać mazurka, dodać do masy, użyć jako polewy. Na
początku płynny, po jakimś czasie gęsty. U mnie długo nie stoi, bo
zazwyczaj wyjadam go łyżeczką, pomimo tego, że jest bardzo słodki.
Uwielbiam:)
Składniki:
- 100 g cukru
- 150 g śmietanki 36%
- 1 łyżka masła
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do garnka lub na patelnie o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać, aż do
skarmelizowania ( NIE MIESZAMY!!!), względnie można potrząsnąć
patelnią. Nie dopuś
cić do przypalenia cukru, bo masa
będzie gorzka. Gdy cukier już będzie rozpuszczony, pojawią się bąbelki i
kolor będzie złotobrązowy, wlać śmietankę i zamieszać. Po zagotowaniu
zdjąć z ognia, jak przestygnie dodać masło, opcjonalnie czekoladę,
wymieszać.