poniedziałek, 15 września 2014

Domowy kajmak









Kajmakiem można polać mazurka, dodać do masy, użyć jako polewy. Na początku płynny, po jakimś czasie gęsty. U mnie długo nie stoi, bo zazwyczaj wyjadam go łyżeczką, pomimo tego, że jest bardzo słodki. Uwielbiam:)


Składniki:


 - 100 g cukru
 - 150 g śmietanki 36%
 - 1 łyżka masła
 - 100 g białej czekolady (opcjonalnie)


Przygotowanie:

 

 Do garnka lub na patelnie o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać, aż do skarmelizowania ( NIE MIESZAMY!!!), względnie można potrząsnąć patelnią. Nie dopuścić do przypalenia cukru, bo masa będzie gorzka. Gdy cukier już będzie rozpuszczony, pojawią się bąbelki i kolor będzie złotobrązowy, wlać śmietankę i zamieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, jak przestygnie dodać masło, opcjonalnie czekoladę, wymieszać.