środa, 4 lutego 2015

Placuszki kefirowe z bananami




Bardzo szybko się je robi, zapach cynamonu jest zniewalający. Najlepsze jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem.


Składniki:


- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 300 ml kefiru
- 1 jajko
- 3 mocno dojrzałe banany
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:


Jajko ubić wraz z cukrem widelcem, dodać kefir, wymieszać. Banany rozgnieść widelcem. Mąkę z proszkiem i cynamonem przesiać i dodać do płynnych składników, dobrze wymieszać. Dodać rozgniecione banany. Ponownie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Przełożyć na papierowy ręcznik, posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz