czwartek, 26 lutego 2015

Waniliowe zajączki




Już nie długo Wielkanoc, więc do chrupania proponuję małą słodką przekąskę :) Kruche ciasteczka w kształcie zajączków, kurczaczków..... w zależności jakie macie foremki do wykrawania.


Składniki:


- 3 i 1/2 szkl.mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 1 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 5 łyżek śmietany 30 %
- 1/3 łyżeczki soli
- miąższ z jednej laski wanilii
- 2 op. budyniu w proszku waniliowego bez cukru


Przygotowanie:


Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z solą i budyniami. Połączyć. Jajka roztrzepać ze śmietanką i miąższem z wanilii, dodać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na 30 min. Po tym czasie wyjąć , podzielić ciasto na 4 -5 części. Każdą rozwałkować na placek grubości 3 - 4 mm podsypując mąką, aby ciasto nie przykleiło się do blatu i wałka. Foremką wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - można układać je dosyć blisko siebie, bo ciasteczka właściwie nie rosną. Moje ciasteczka przed włożeniem do piekarnika posypałam cukrem. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć i studzić.
Można podgrzać powidła i ciepłymi posmarować połowę ciasteczek, przykryć pozostałymi, lub wierzch polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz