wtorek, 10 czerwca 2014

Racuchy z bananami









Puszyste, pachnące i smaczne. Uwielbiam je pod każdą postacią i mogłabym je jeść i jeść...


Składniki:

- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 banany
- szczypta soli

Przygotowanie:

 Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, trochę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski wsypać mąkę, sól, cynamon, wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i wyrośnięty rozczyn. Dodać pokrojone banany.
Ciasto dobrze wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Po tym czasie nabierać łyżką porcję ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.Placki odkładać na papierowy ręcznik do osączenia z tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz