Kruche ciasto zawsze wychodzi, jest smaczne a z owocami i na dodatek z truskawkami to już czysta "rozpusta" :) Jest smaczne, szybkie, nieskomplikowane...... mniam
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g masła- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa:
- 5 białek- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe 40 g
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 1 op. cukru waniliowego
Ponadto:
- ok 700 g truskawek- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę posiekać razem z masłem, dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto podzielić na 2 części 60% i 40%, owinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia. Blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie była większa), wysmarować masłem, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach 60 % ciasta, wyrównać. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do piany białkowej dodajemy budynie i pomalutku wlewamy olej cały czas miksując. Na kruchy spód wylewamy masę budyniowo - białkową, wyrównujemy. Na masę ułożyć truskawki, lekko wcisnąć w masę. Na górę zetrzeć resztę ciasta - 40%.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. Gdy ciasto przestygnie oprószyć je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz