Sezon truskawkowy prawie się kończy, więc trzeba wykorzystać póki jeszcze są. Wśród moich znajomych widzę pobłażliwe uśmieszki jak mówię, że będę robić przetwory, zazwyczaj zadawane pytanie - "Ale po co, przecież można kupić"?. No i właśnie, oczywiście, że można, ale przecież nawet nie próbujmy porównywać smaku, zapachu, koloru. To ja będę się uśmiechała rozmarzona zimą, gdy otwierając swój słoiczek, poczuję wiosnę i słonko w pełni a Wy obejdziecie się smakiem.:)
A propos konfitur - zawsze robiłam z cukrem żelującym, ale tym razem zrobiłam bez żadnych dodatków - wyszła rewelacyjna, pachnąca i smaczna.
Składniki:
- 2 kg truskawek- 600 g cukru (cukier wg uznania, ja wolę słodszą więc aż 600 g)
- sok z połowy cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz