czwartek, 26 czerwca 2014

Budyń śmietankowy










Bardzo, bardzo smaczny, zdecydowanie lepszy od kupnego. Aksamitny i delikatny w smaku - polany sokiem mmm pycha.


Składniki:

- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietany 30 - 36%
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:


 Wlać do garnka śmietankę i mleko, zagotować. Trochę odlać i śmietanki i mleka do tego dodać żółtka, cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka dodać naszą mieszaninę mleka i mąki. Zmniejszamy ogień i nadal powoli cały czas mieszając gotujemy budyń, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do pucharków i polać sokiem.
Śmietankę można zastąpić mlekiem i odchudzić całość.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz