sobota, 5 lipca 2014

Kosteczki truskawkowe








Miały być galaretki w cukrze wg przepisu, ale niestety cukier się rozpuszczał, były przez to nieapetyczne i klejące, więc darowałam sobie cukier. Dzięki temu są o niebo lepsze, a jak pachną..........
Przepis zaczerpnięty z Moje wypieki, ale zrobiłam z podwójnej porcji :)


Składniki:

- 1 kg truskawek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3/4 szkl. cukru - wg uznania
- 3/4 szkl. gorącej wody
- 50 g żelatyny (cała torebka)


Przygotowanie:

Miksujemy truskawki razem z sokiem z cytryny. Puree truskawkowe przekładamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy do truskawek. Trzeba poczekać, aż masa przestygnie. Formę w moim przypadku 28x24 cm wyłożyć folią spożywczą, przelać masę truskawkową, włożyć do lodówki na kilka godzin. Gdy nasza galaretka będzie już gotowa, kroić na kosteczki lub prostokąty, wg uznania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz