niedziela, 27 lipca 2014

Ciasteczka owsiane









Szybkie, smaczne, pochłaniam każdą ilość tych najeżonych bakaliami ciasteczek. Bakalie wybieramy sami, więc może być kilka odsłon, pycha.



Składniki:

- 200 g masła w temperaturze pokojowej
-  3/4 szkl. cukru
-  1 opakowanie cukru waniliowego
-  1 jajko w tej samej temperaturze co masło
-  1 szkl. mąki
-  1/2 łyżeczki sody
-  2 1/2 szkl. płatków owsianych
-  1/2 szkl. posiekanych bakalii (dałam całą szklankę)
-  szczypta soli



Przygotowanie:

 Mąkę wymieszać z sodą, masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym - chwilę ucierać. Następnie dodać jajko, wymieszać. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać ręką.
Z ciasta formować kulki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i lekko spłaszczyć. Między ciastkami zachować odstępy, ciastka urosną. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, podawać przestudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz