Szybkie, smaczne, pochłaniam każdą ilość tych najeżonych bakaliami ciasteczek. Bakalie wybieramy sami, więc może być kilka odsłon, pycha.
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej- 3/4 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko w tej samej temperaturze co masło
- 1 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. posiekanych bakalii (dałam całą szklankę)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą, masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym - chwilę ucierać. Następnie dodać jajko, wymieszać. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać ręką.Z ciasta formować kulki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i lekko spłaszczyć. Między ciastkami zachować odstępy, ciastka urosną. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, podawać przestudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz