niedziela, 27 lipca 2014

Masa cukrowa II









Kolejny przepis na masę cukrową, tym razem podpatrzony na Domowe wypieki. Wychodzi jej dużo, więc spokojnie można obłożyć duży tort i jeszcze zostanie masy na ozdoby.


Składniki:

- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
- ewentualnie aromat


Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Pamiętamy, aby nie ZAGOTOWAĆ!!! płynu.
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie), dodawać po trochu cukier puder ciągle mieszając. Może nie być konieczne dodanie całego cukru, trzeba wyczuć moment, kiedy masa jest odpowiednia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz