sobota, 26 lipca 2014

Czekoladowe muffiny









Często goszczą u mnie. Są proste w wykonaniu i jakże smaczne.


Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 225 ml mleka
- 75 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej (ja dałam mleczną)
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)



Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Umieść papierowe papilotki w formie do muffinów.
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do miski, a następnie wymieszaj składniki z cukrem.
W osobnej misce ubij jajka z olejem słonecznikowym na spienioną masę, a następnie powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. 
Dolej masę jajeczną do suchych składników i wymieszaj (masa powinna być lekko grudkowata).
Potem dosyp małe kawałki czekolady.
Nałóż masę łyżką do papierowych foremek i piecz około 20 minut lub do momentu, aż muffiny urosną i staną się sprężyste w dotyku. Pozostaw ciastka w formach do ostygnięcia na 5 minut. Potem przenieś je na kratkę i pozostaw do schłodzenia.
Jeśli chcesz, przed podaniem oprósz muffiny niewielką ilością cukru pudru.
Jeśli nie zamierzasz zjeść wszystkich muffinów w ciągu jednego lub dwóch dni, zamroź część w dniu upieczenia. Dobrze zabezpieczone ciastka przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość nawet przez 3 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz