Trochę zabawy z nimi było, cierpliwość jednak popłaca :) Bardzo lubię
wszelkiego rodzaju ciasteczka z ciasta kruchego, więc nie raz jeszcze
zagoszczą na moim stole:)
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, sól, miękkie masło, cukier puder, żółtka i 3 łyżki śmietany
posiekaj nożem. Zagnieć. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj
cukier waniliowy a do drugiej kakao i 2 łyżki śmietany. Tak jest w
oryginalnym przepisie - ja zamiast śmietany dodałam 2 łyżki nutelli.
Obie części zagnieć, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Ta część
wymaga cierpliwości:) Białą część rozwałkuj na prostokąt, to samo zrób z
ciemnym ciastem i ułóż na białym. Ciemne ciasto wałkowałam na dużej
desce podsypanej mocno mąką i później tylko zsunęłam na jasne. Bardzo
ciasno zwinąć ciasto w roladę tworząc ślimaczki. Po zwinięciu pociąć na
centymetrowe ciasteczka. Piecz 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz