niedziela, 27 lipca 2014

Ślimaczki









Trochę zabawy z nimi było, cierpliwość jednak popłaca :) Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciasteczka z ciasta kruchego, więc nie raz jeszcze zagoszczą na moim stole:)



Składniki:

-  400 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 żółtka
- szczypta soli


Przygotowanie:

 Mąkę, sól, miękkie masło, cukier puder, żółtka i 3 łyżki śmietany posiekaj nożem. Zagnieć. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj cukier waniliowy a do drugiej kakao i 2 łyżki śmietany. Tak jest w  oryginalnym przepisie - ja zamiast śmietany dodałam 2 łyżki nutelli.  Obie części zagnieć, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Ta część wymaga cierpliwości:) Białą część rozwałkuj na prostokąt, to samo zrób z ciemnym ciastem i ułóż na białym. Ciemne ciasto wałkowałam na dużej desce podsypanej mocno mąką i później tylko zsunęłam na jasne. Bardzo ciasno zwinąć ciasto w roladę tworząc ślimaczki. Po zwinięciu pociąć na centymetrowe ciasteczka. Piecz 15-20 minut w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz