niedziela, 27 lipca 2014

Babka majonezowa










Wspaniała, rozpływająca się w ustach, mięciutka. Nie można się obyć bez niej na Wielkanocnym stole, często ją robię nie tylko przy okazji świąt. Szybko się ją robi i jest przepyszna.


Składniki:

- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3-4 czubate łyżki majonezu
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast śmietankowy lub waniliowy (1/2 buteleczki)
- cukier puder lub lukier

Lukier:

- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- sok z połowy cytryny


Przygotowanie:


Jajka rozbić, białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodać cukier. Ubijać jakieś 2-3 minuty.
Kiedy białka są już ubite i lśniące, dodać majonez oraz żółtka - miksować przez około 7 minut. Podobno samo ubijanie ma tu ogromne znaczenie, niektórzy nawet twierdzą żeby ubijać 15 minut. Ubijałam 7 minut i też było dobrze.
Po tym czasie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat do ciast i bardzo delikatnie wymieszać - można mikserem, ale na najniższych obrotach.
Ciasto przelać do wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec ok 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Następnie ostrożnie wyjąć babę z formy i przyprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Lukier - do przesianego cukru pudru dodać sok z cytryny i mleko - wymieszać łyżką. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany, jeżeli jest za rzadki dodać troszkę cukru pudru, gdy jest za gęsty rozrzedzić sokiem lub mlekiem.
Posypać babę np. skórką pomarańczową.