piątek, 13 czerwca 2014

Chałka








Raz w tygodniu robię chałkę, która znika bardzo szybko. Posmarowana jeszcze lekko ciepła masełkiem (zrobionym w domu) mmmm wspaniałe.

Składniki (z tego przepisu wychodzą dwie chałki):

- 25 g drożdży
- 0,5 szkl. mleka
- 100 g cukru
-  500 g mąki
- 1 jajko
- 25 g masła
- ok. 0,5 szkl. wody

Kruszonka:

 

- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:

 

 Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i z ciepłym mlekiem. Rozczyn odstawić na chwilkę do wyrośnięcia. W osobnej misce wsypać mąkę, cukier, roztrzepane jajko. Dodać rozczyn i rozpuszczone i wystudzone masło. Na końcu wlewać wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Podzielić na 2 części i z każdej uformować po 4 wałki. Spleść warkocze i połączyć w całość. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Ja zazwyczaj smaruję blaszkę masłem i obsypuję mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.






Robię chałki w keksówkach, ponieważ lubię wysokie chałki, ale można piec je na zwykłej blaszce.

Gdy ciasto nam wyrasta można zrobić kruszonkę. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i rozetrzeć w dłoniach. Posypać nią chałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz