wtorek, 24 czerwca 2014

Bułki hamburgerowe








Zawsze, gdy robię hamburgery to tylko z tymi bułeczkami. Przepis prosty, nieskomplikowany a takie lubię najbardziej.


Składniki:

- 680 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 7 dkg drożdży  suchych lub 14 g świeżych
- 2 łyżki masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania, sezam


Przygotowanie:

Do miski włożyć wszystkie składniki. Jeśli używam świeżych drożdży to je po prostu wkruszam, a gdy suchych to je wsypuję. Wszystko mieszam, następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam.
Ciasto włożyć do miski przykryć folią spożywczą (trochę nieszczelnie), a natępnie ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyjąć wyrośnięte ciasto, chwilkę wyrobić, podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę, następnie spłaszczyć je na placuszki. Odstawić pod ściereczką na 40 minut aby podrosły.
Wyrośnięte bułki leciutko spłaszczyć, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz