sobota, 7 czerwca 2014

Cukier różany







Sezon na różę w pełni, więc zacznę od cukru różanego. Można go używać zamiast cukru waniliowego lub do słodzenia herbaty. Kolor piękny a zapach obłędny.

Składniki:

- 2-3 garści płatków róż
- 2 szkl. cukru

Przygotowanie:

Przejrzeć i oczyścić płatki. Wszędzie podają, aby poodcinać białe końce, ponieważ cukier może być gorzki. Rzeczywiście przy tych większych płatkach po nadgryzieniu goryczkę czuć, ale nie miałam czasu i chęci, aby z każdym płatkiem się "bawić", więc wrzuciłam płatki do makutry i teraz mozolna praca trzeba je rozetrzeć na papkę. Można użyć blendera. Do papki wrzucamy cukier i trzeba to dokładnie rozetrzeć palcami. Bardzo pachnąca praca, aromat unosił się w całym domu :) Teraz cukier trzeba wysuszyć. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, przykryć ściereczką bawełnianą. Suszyłam cukier 2 dni, od czasu do czasu trzeba przemieszać.Po tym czasie przesypać do słoiczków.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz