niedziela, 15 czerwca 2014

Syrop z róży








Róży ciąg dalszy......Zdjęcie niestety nie oddaje koloru jaki ma syrop różany - jest krwisto - czerwony. Niesamowity kolor i zapach.

Składniki:

- 2-3 kubki róży (dałam 3)
- 1 kubek wody
- 1 kubek cukru
- sok z cytryny


Przygotowanie:

3 kubki luźno ułożonych płatków zalać 1 kubkiem wody i jednym kubkiem cukru. Podgotować na małym ogniu, aż zacznie lekko pyrkać. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż płatki zrobią się przezroczyste. Wyłączyć ogień, zostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia można lekko podgotować i dodać sok z cytryny. Przelać do wyparzonej butelki.
Przepis na syrop różany znalazłam na Ziołowy zakątek - polecam tam dopiero jest magia................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz