niedziela, 5 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowo - czekoladowy




Oczywiście na Wielkanoc nie może zabraknąć mazurka, cóż może być lepszego.... kruche ciasto, kajmak i czekolada echhh mi już więcej do szczęścia nie trzeba :) no może filiżankę kawy.



Kruche ciasto:


- 350 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 200 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %


Nadzienie:


- kajmak z z tego przepisu
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50 g masła
- dodatki do ustrojenia mazurka wg uznania


Przygotowanie:


Wszystkie składniki kruchego ciasta wyrobić. Ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ciasta jest dużo, więc można zrobić ozdoby wokól ciasta, wałeczki, kwiatki itp. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjąć, wystudzić.
Na wystudzone ciasto rozsmarować masę kajmakową.
Do metalowej miski włożyć połamaną czekoladę oraz masło. Całość roztopić nad parą wodną ( miskę umieścić na garnku z gorącą wodą). Wymieszać do gładkości.
Wyłożyć gorącą czekoladę na kajmak. Ustroić skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi lub bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz