Pięknie wyglądają i są pyszne. Bardzo puszyste, delikatne. Można je zrobić z ulubionymi powidłami.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 190 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g roztopionego masła
- 1 żółtko
- powidła śliwkowe
- 1 żółtko plus odrobina wody do posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
W miseczce rozkruszyć drożdże, zasypać pół łyżką cukru, dodać parę łyżek ciepłego mleka, wymieszać, poczekać ok 15 minut, aby zaczyn się "ruszył". Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem, dodać mleko, roztopione masło, żółtko i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Trwa to ok 15 minut. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie, ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować na prostokąty. Zrobić to w ten sposób.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 minut.
Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą. Piec 15-20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz