środa, 1 kwietnia 2015

Chrupiące ciasteczka owsiane




Bardzo chrupiąca i smaczna przekąska, można dodać bakalie, ale tym razem odsłona bez dodatków. Nie wiem jak długo można je przechowywać, bo zniknęły bardzo szybko :)


Składniki:


- 200 g masła lub margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. ciemnego brązowego cukru muscovado
- 1 duże jajko
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 szkl. płatków owsianych

Przygotowanie:


Masło z białym cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier brązowy i dalej miksować. Dodać jajko w temperaturze pokojowej, ucierać nadal mikserem. Wsypać pozostałe składniki czyli mąkę, proszek, sodę i płatki, zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto troszkę się klei, ale najlepiej robić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe wg uznania i po położeniu na blaszkę spłaszczać je łyżką lub palcami. Układać w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut do momentu, aż nam ładnie zbrązowieją. Po upieczeniu, chwilkę odczekać przed zdjęciem z blaszki, studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz