środa, 15 kwietnia 2015

Torcik czekoladowo - malinowy




Tort, który zapewne nie raz zrobię, ale ze świeżymi owocami. Mrożone jak najbardziej mogą być do kremu, ale wierch tortu wizualnie traci, ale smak jest niesamowity. Ciężkie, mokre ciasto czekoladowe z kremem malinowym..... no cóż, jedno z moich ulubionych połączeń. Nie jest skomplikowany, dosyć szybki i smaczny, więc polecam.
Skorzystałam z przepisu znalezionym na Moje Wypieki


Ciasto czekoladowe:


- 200 ml mleka
- 4 duże jajka
- 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 i 1/2 szkl. cukru brązowego
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

Frużelina malinowa:


- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Krem malinowy:


- 500 g serka mascarpone  schłodzonego
- frużelina malinowa schłodzona

Polewa malinowa:


- 120 g bezpestkowego dżemu malinowego
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona 2 łyżkach gorącej wody


Przygotowanie:


Ciasto: jajka roztrzepać lekko w misce, dodać mleko, olej cukier, wymieszać składniki do połączenia. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Suche przesiane składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia, nie używając miksera. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wlać ciasto do foremki. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Ciasto urośnie z dużym wybrzuszeniem, po wystudzeniu ciasta, odkroić "górkę" i pokruszyć, skorzystamy z tego pokruszonego ciasta, przy obkładaniu boków tortu. Ciasto przekroić na 3 blaty.
Frużelina: Do garnuszka wrzucić maliny, zasypać cukrem, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, wymieszać i zagotować. Przetrzeć przez sito. Rozpuszczoną żelatynę wmieszać do sosu malinowego. Schłodzić, aby frużelina zgęstniała.
Krem malinowy: Mascarpone i frużelinę zmiksować na gładką masę.
Polewa malinowa: Dżem podgrzać w garnuszku, zagotować. Zdjąć z palnika, do gorącego dżemu dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia . Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce.

Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie użyć połowę kremu. Przykryć ostatnim blatem czekoladowym. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i na górze około 1 cm rant, również wysmarować kremem. Oprószyć okruszkami czekoladowymi przyciskając delikatnie do tortu. Okruszkami również obsypać rant u góry tortu. Na górę wylać tężejącą polewę malinową. Udekorować świeżymi malinami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz