niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasteczka digestive




Swoje własne pełnoziarniste, zdrowe ciasteczka :), nie wiem jak smakują sklepowe, bo nigdy nie mogłam na nie trafić, a czasami nie tylko są potrzebne jako przekąska, ale jako spody do serników. Można po upieczeniu z jednej strony posmarować je roztopioną czekoladą. Z tego przepisu wychodzi ok 20-25 ciasteczek.


Składniki:


- 175 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- 100 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru ( lub więcej )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki mleka

Przygotowanie:


Płatki zmielić blenderem, malakserem lub młynkiem do kawy tak ja to zrobiłam, wystarczy chwilka, bardzo szybko mieli się na pył. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Samo zagniatanie i wałkowanie to nie lada wyczyn, ponieważ ciasto się kruszy i rozwarstwia, ale troszkę cierpliwości i dobrych chęci a wyjdzie. Gdy już uda się rozwałkować ciasto na grubość 4-6 mm wykrawać szklanką ciastka. Można podsypać delikatnie mąką, ale lepiej tego nie robić. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz