czwartek, 23 kwietnia 2015

Bułki burgerowe




Rewelacyjne i są dobrym rozwiązaniem dla pracujących, którzy chcą sobie zjeść o normalnej porze hamburgera, a przy tradycyjnym drożdżowym cieście to raczej się nie udaje, gdyż zniechęca przede wszystkim czas oczekiwania, rośnięcie ciasta, jeszcze dwukrotne - raczej odpada, pozostają tylko weekendy. Według mnie, jeden z lepszych przepisów.

Składniki:


- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody
- 55 g masła
- 2 szkl. mąki z pełnego przemiału ( można użyć tylko pszennej)
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- mleko i sezam na wierzch bułek


Przygotowanie:


W rondelku zagrzać masło i mleko z wodą do temperatury około 50 stopni ( ma być bardzo ciepłe). Do miski wsypać 1 i 3/4 szkl. mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wlać do mąki gorące mleko, dobrze wymieszać. Dodać jajko, ponownie wymieszać, następnie po pół szklanki wsypywać mąkę, za każdym razem dobrze wyrabiając po każdym dodaniu. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde to dodać troszkę ciepłego mleka lub wody, natomiast gdy będzie za luźne odrobinę mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez chwilę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować kulki i położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscy na jakieś 30 - 35 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem, posypać sezamem. Piec w 200 stopniach, przez 10 - 15 minut, do zrumienienia.  Studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz