niedziela, 19 kwietnia 2015

Cynamonowy odrywaniec




Zapach, który się unosi przy pieczeniu tego drożdżowego ciasta jest obłędny. Bardzo proste a jakże smaczne, najlepsze jeszcze lekko ciepłe z kubkiem mleka.


Składniki:


Ciasto drożdżowe:


- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:


- 100 g cukru brązowego
- 70 g masła
- 2 - 3 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:


Przygotować zaczyn. Drożdże zasypać 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem. Dodać 2-3 łyżki mąki, wymieszać i dostawić na 15 minut, aby zaczyn się "ruszył". Masło roztopić.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka, sól, roztopione masło i drożdżowy zaczyn. Wyrobić, jeżeli ciasto będzie się kleiło, można podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Roztopić masło na nadzienie. Cukier brązowy wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30x60 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Łyżkę masła i cukru cynamonowego odłożyć na górę ciasta.

Następnie ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków.

Paski ułożyć jeden na drugim.


Następnie pokroić w poprzek na 6 kawałków.


Blaszkę keksówkę o długości 25 cm dobrze wysmarować masłem i oprószyć mąką. Kawałki wkładać bokiem do foremki.

Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę. Wyrośnięte ciasto posmarować masłem i posypać cukrem z cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawić 30 minut w formie, po tym czasie wyciągnąć z foremki i studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz