środa, 29 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym




 Jak dla mnie niesamowicie orzeźwiający, idealny, po tych wszystkich słodkich ciastach, totalna odmiana. Mus po prostu rozpływa się w ustach i zostawia kwaskowy posmak. Oczywiście przepis pochodzi znowu z mojej ulubionej strony Moje Wypieki. Mus nie jest zbyt stabilny, można dodać żelatynę lub zamiast kremówki serek mascarpone, chociaż moi domownicy skonsumowali bez tych dodatków i nie słyszałam żadnych komentarzy. Najlepiej zrobić wieczorem, aby ciasto postało w lodówce przez całą noc.

Składniki:


Spód czekoladowy:


- 4 jajka, oddzielić białka i żółtka
- 150 g cukru pudru
- 45 g przesianego kakao

Mus cytrynowy:


- 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szkl. cukru
- 4 żółtka
- 115 g masła w temp. pokojowej
- 1 szkl. schłodzonej śmietany 36 %
- 1 śmietan - fix

Przygotowanie:


Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na jasną masę tzw. kogel - mogel, dodać do tego przesiane kakao. Masa zrobi się bardzo gęsta. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodawać pianę z białek po łyżce do masy kakaowej, delikatnie mieszając. Powstanie puszysta, kakaowa masa.
Formę o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąc z piekarnika. Ciasto wyrośnie, ale po wyciągnięciu i przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je w tortownicy.
W garnuszku zagotować sok z cytryny z połową cukru, wymieszać, aby rozpuścił się cukier. Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem. Do kogla - mogla stopniowo dodawać gorący sok cytrynowy, miksując. Całość przelać do garnuszka i ugotować budyń, gdy zacznie bąblować, ściągamy z ognia. Uwaga!!! Budyń strasznie się przypala!!! Gorącą masę budyniową przełożyć do miski i miksować końcówką do ubijania białek, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość. Rozmiękczone masło dodawać po łyżce do masy budyniowej, miksując. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę razem ze śmietan - fixem , dodać do masy cytrynowej, delikatnie wmieszać. Mus nałożyć na wystudzony spód , wyrównać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną lub plasterkami cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz