sobota, 18 kwietnia 2015

Mini rogaliki mleczne




Nie wymagają dużo pracy, w środku mięciutkie na zewnątrz chrupiące. Świetne na słodko z dżemem lub miodem na dwa kęsy.


Składniki na 12 mini rogali:


- 500 g mąki chlebowej
- 250 ml mleka
- ok 100 ml wody
- 5 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 - 1 łyżeczka soli

na wierzch:
- mleko rozmącone z mlekiem i mak


Przygotowanie:


Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać, dolać mleko i stopniowo wodę. Chwilkę wyrobić, aby składniki tylko się połączyły. Ciasto powinno być zwarte. Miskę z ciastem przykryć szczelnie i odstawić w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.
Ciasto podzielić na pół, rozwałkować w okrąg i podzielić na 6 trójkątów. Zwinąć rogaliki i odłożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia na 40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec do zrumienienia, około 15 - 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz