czwartek, 26 grudnia 2019

Choinka z ciasta francuskiego



Spóźniony wpis :), niestety wcześniej nie znalazłam czasu. Choinka robi wrażenie, robi się ją bardzo szybko i jest smaczna.

Składniki:


- 2 płaty ciasta francuskiego
- 4-5 łyżek kremu czekoladowego Nutella
- 100 g orzechów laskowych zmielonych niezbyt drobno
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka

Wykonanie:


Na płatach wykrawamy taki sam kształt choinki. Jeden płat posmarować kremem czekoladowym i wysypać orzeszkami. Przykryć drugim płatem, lekko docisnąć. Boki ciasta naciąć równolegle zostawiając środek. Każdy bok zwinąć w przypadku dłuższych 3-4 razy, natomiast krótkie przynajmniej raz. Z pozostałego ciasta wykroić 1 większą gwiazdę i kilka mniejszych. Dużą przykleić na czubek choinki, natomiast mniejsze na środku. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować pędzelkiem ciasto. Piec w temp. 210 stopni przez około 15-20 minut w zależności od piekarnika lub do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz