niedziela, 22 grudnia 2019

Cynamonowe kruche ciasteczka




W zasadzie w tym roku już bym nie robiła żadnych ciasteczek na święta, ale wczoraj otrzymałam kilka świątecznych foremek do wykrawania w prezencie ( Dziękuję Paulino :)), no i bym nie była sobą, gdybym nie zrobiła ciasteczek - więc pomimo natłoku pracy i szaleństwa przedświątecznego, znalazłam chwilkę i wyczarowałam te przepyszne cynamonowe kruche ciasteczka.

Składniki;


- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 110 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć) - dodałam cukier ze skórką pomarańczową
- 1 jajko
- 1/2 proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku

Wykonanie:


Mąkę przesiać, dodać proszek do [pieczenia, cynamon i imbir - wymieszać.
Do misy miksera włożyć masło, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i ucierać mikserem 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników
Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać mikserem na najniższych obrotach, do momentu powstania mokrych okruchów. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 stopni przez 12-14 minut.
Zostawić do wystudzenia - można polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz