Zdrowe, smaczne i chrupiące :) Z tego przepisu wychodzi 6 dużych paluchów.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej razowej
- 230 g mąki pszennej ( ja dałam mąkę chlebową typ 750)
- 1 łyżeczka soli
- 14 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 50 g mleka w proszku
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko do posmarowania bułek
- ziarna do posypania: słonecznik, mak, sezam - co kto woli
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąki z solą. Zrobić rozczyn - drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem i zalać ciepła wodą ok 50 ml, wymieszać i odstawić na ok 15 minut. W pozostałej wodzie ( 300 ml ) rozpuścić mleko w proszku. Do miski z mąkami dodać drożdże, mleko i oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ja troszkę podsypałam mąką. Ciasto przełożyć do miski, posmarowanej olejem, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części. Każdą uformować w podłużnego palucha, spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać ziarnami. Delikatnie wgnieść ziarna. Pieczemy około 20 - 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz