sobota, 18 października 2014

Kruche babeczki I





Przepisów na kruche babeczki, z których korzystam jest całe mnóstwo. Mam cały plik karteczek, zazwyczaj drukowane z sieci, częściowo z zeszytu mamy. Babeczki z tego przepisu są bardzo kruche i chrupiące, można je bardzo cienko rozwałkować.

Składniki:


- 250 g masła
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki wrzątku
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 500 g mąki

Przygotowanie:


Masło posiekać, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka rozetrzeć, dodać wrzątek. Na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię i schować do lodówki na 1-2 godziny.  Gdy ciasto będzie za bardzo się lepiło wystarczy troszkę podsypać mąką i jeszcze raz wyrobić i problemu  już nie powinno być. Rozwałkować i wycinać kółka troszkę większe niż foremki. Delikatnie wylepić - nie ma potrzeby smarowania foremek masłem. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz