Wychodzą fajne, puszyste - na słodko idealne.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka i wlać mleko - roztrzepać rózgą, tak aby ciasto nie miało grudek. Gdy ciasto jest jednolite dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i wodę - wymieszać. Zazwyczaj chwilę odstawiam ciasto, na jakieś 30 minut. Na patelnię nigdy nie wlewam oleju tylko smaruję delikatnie olejem zazwyczaj papierem, przed każdym wlaniem ciasta. Mocno rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Nigdy nie liczyłam ile z tego przepisu wychodzi naleśników, ale myślę, że 10 -12 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz