niedziela, 12 października 2014

Cytrynowiec




Gdy tylko zobaczyłam zdjęcie tego ciasta to wiedziałam, że go zrobię. Niesamowicie pyszny, orzeźwiający, bardzo cytrynowy. Nie jest zbyt skomplikowany, więc polecam. Przepis na to cudo znalazłam tutaj
Składniki na blaszkę 25x35 cm


Biszkopt:


- 4 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nasączenie:

- 1/2 szkl. letniej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru

Krem cytrynowy:

- 1/2 szkl. soku z cytryny
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 2 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 200 g masła/margaryny ( dałam pół na pół)

Cytrynowa pianka:

- 700 ml śmietany 30 %
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szkl. gorącej wody

Polewa cytrynowa:

- 2 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- herbatniki ok 20

Przygotowanie:


Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, dalej miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu tzw. suchego patyczka.

Krem: Do 1/2 szkl. dodać budynie i żółtka, dobrze wymieszać. Pozostała szklankę i 1/2 szkl. soku z cytryny wlać do garnka i zagotować z cukrem. Gdy zacznie się gotować wlewamy powolutku masę budyniową i mieszamy, aby nie było grudek. Gdy masa nam ostygnie, zmiksować z masłem.

Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance wody, pozostawić do wystudzenia, ale nie stężenia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejącą galaretkę.

Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i sok, podgrzać, aby polewa była jednolita. Przestudzić.

Wymieszać składniki na nasączenie. Gdy biszkopt nam przestygnie nasączamy go, nałożyć krem cytrynowy na to cytrynową piankę, natomiast na górę herbatniki. Polać polewą.
Przechowywać w lodówce.