niedziela, 5 października 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami




Bardzo proste i smaczne ciasto dzięki cynamonowej kruszonce, razem ze śliwkami - duet idealny.


Składniki ciasta:


- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g drożdży + 1 łyżka cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szkl. mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- ok 1 kg śliwek

Składniki kruszonki:


- 100 g mąki pszennej
- 60 g schłodzonego masła
- 60 g cukru
- 1,5 - 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:


Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić, dodać do niego łyżkę oleju. Mleko podgrzać. Jajka ubić z cukrem, dodać sól i jeszcze trochę ubijać. Wszystko to dodać do przesianej mąki (mleko powinno być lekko ciepłe, a masło przestudzone, ale płynne). Całość mieszać, drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie możemy przygotować śliwki. Opłukać, osuszyć i wypestkować.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość (a jeszcze lepiej, gdy więcej) ponownie mieszać drewnianą łyżką, niekoniecznie długo tak ok. 1 minuty. Odstawiać w ciepłe miejsce pod ściereczką do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze podrośnie, wykładamy do prostokątnej natłuszczonej formy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wciskamy w ciasto połówki śliwek skórkami do dołu i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
W tym czasie wykonujemy kruszonkę - wszystkie składniki kruszonki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, zagniatać do momentu, aż zacznie się zlepiać w większe kawałki.
Ciasto pieczemy w temperaturze 190°C ok. 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz