czwartek, 23 października 2014

Batoniki owsiane



Pycha, może trochę za słodkie, ale super - dodatki wg uznania, więc możemy zrobić kilka odsłon tego batonika.



Składniki na batoniki:


- 250 g płatków owsianych
- 80 g wiórków kokosowych
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- ok 300 g bakalii ( orzechy, rodzynki, słonecznik, daktyle, żurawina)

Polewa:


- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 1/4 kostki margaryny


Przygotowanie:


W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki i bakalie. Mleko przelać do garnuszka i podgrzać, aż będzie gorące ( nie gotować!). Gorące mleko wlać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec w 130 stopniach około 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego zastygnięcia, ostrym nożem pociąć na kawałki wg uznania.
Polewa - rozpuścić masło, dodać cukier i wodę. Całość zagotować. Na koniec dodać kakao. Pogotować, aż zgęstnieje. Poczekać, aż polewa lekko ostygnie i każdy batonik z jednej strony "zatopić" w polewie, odkładać na kratkę, ale stroną nie oblaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz