środa, 15 października 2014

Placuszki na maślance z jabłkami




Kolejna odsłona prostych, szybkich i smacznych placuszków.


Składniki:


- 2 jajka
- 1 szkl. maślanki
- 1 i 1/2 szkl. mąki lub więcej w zależności od gęstości maślanki
- szczypta soli
- 2-3 łyżki cukru
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:


Jajka wbić do miski, dodać maślankę, sól roztrzepać rózgą. Dodać mąkę - miałam gęstą maślankę, więc dodałam tylko 1 i 1/2 szkl. mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Do ciasta dodać pokrojone jabłko, delikatnie wymieszać, aby wszystkie kawałki jabłuszka były oblepione ciastem. Rozgrzać patelnię, kłaść po 2 łyżki ciasta na placuszek, smażymy z obu stron. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz