niedziela, 28 września 2014

Rogale topione






Bardzo lubię szperać w zapiskach mojej mamy, właśnie takie cuda można wynaleźć. Te rogaliki wyjątkowo lubię, są pulchne, delikatne, nawet na drugi dzień są smaczne. Często korzystam z tego przepisu.


Składniki:


- 500 g mąki tortowej
- 200 g masła roztopionego
- 30 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie śmietana)
- 2 jajka
- dowolna gęsta konfitura
- 1 rozkłócone jajko do wysmarowania rogali

Przygotowanie:


Drożdże rozkruszyć, wsypać cukier, zalać ciepłym mlekiem i rozetrzeć. Zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt i wlać roztopione i ostudzone masło. Wszystko wymieszać, na koniec dodać zaczyn drożdżowy, wyrobić gładkie ciasto. Do dużego garnka nalać bardzo zimnej wody. Ciasto włożyć do worka, staramy się wypuścić całe powietrze ze środka i zostawiamy miejsce, bo ciasto urośnie. Wrzucić worek z ciastem do wody i teraz czekamy, aż wypłynie, trwa to jakieś 15 - 20 minut. Ciasto wyciągnąć z woreczka i dzielimy na 4 części. Wałkujemy koło o średnicy 30 cm, które dzielimy na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy rogaliki. Ułożyć na blaszce, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz