Hmm cóż mogę powiedzieć..... mniam :) Przepis podpatrzony ze strony Z piekarnika, bardzo smaczne i szybko znikają.
Składniki ciasta:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mleka
- 1 torebka suchych drożdży (7g)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 kostki masła (rozpuszczona)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
Składniki nadzienia:
- 500 g zmielonego twarogu
- cukier i cukier waniliowy wg upodobań
- 1 jajko
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką. Mleko podgrzać, jajka ubić widelcem. Do mąki z cukrem dodać jajka, następnie wlać mleko i wyrobić porządnie ciasto. Ciasto ma być gęste, napowietrzone i nie powinno być kleiste. Do tak przygotowanego ciasta wlać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość na około 1 - 1,5 godziny.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie, wymieszać wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, uformować kulę ( nie zagniatać - ciasto ma tylko lekko odgazować), ciasto odłożyć na bok, przykryć ściereczką. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości pięści, rozwałkować je na grubość ok 0,5 cm, posmarować serem zwinąć na dwa, powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki a następnie każdy z kawałków skręcić w coś w rodzaju muszki. Tak przygotowane drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem w odstępach 3-4 cm, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut, aby jeszcze podrosły. Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-30 minut. Gdy drożdżówki są w piekarniku zrobić lukier - utrzeć wszystkie składniki. Mocno ciepłe smarujemy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz