niedziela, 28 września 2014

Prosty chleb






Fenomenalny, smaczny i prosty. Uwielbiam pieczywo domowe, tym bardziej, że wiem z czego jest zrobione. Z tego przepisu wychodzą 2 keksówki chleba, więc jeden możemy sobie zamrozić.

Składniki:


- 1 kg mąki Pełne zboża - 3 zboża z Lubelli (można użyć mąki pszennej pół na pół wymieszaną z pszenną
   żytnią)
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 3/4 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
- 1/2 szkl. słonecznika
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki octu
- 1 litr ciepłej wody

Przygotowanie:


Wymieszać w misce składniki sypkie. W garnuszku rozkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżeczką cukru, zalać pół litrem ciepłej wody, wymieszać. Poczekać chwilę, aby rozczyn się "ruszył". Do suchych składników dolać 1/2 litra wody z drożdżami, wymieszać łyżką. Przygotować drugie 1/2 litra wody, do której dodać 2 łyżeczki octu. Dolać do mąki. Miskę przykryć, zostawić na 20 minut. Po tym czasie łyżką pomoczoną w wodzie, energicznie ubijamy ciasto, aby je odgazować, pozbawiając go spulchnionej objętości. Kiedy ciasto opadnie przekładamy je do dwóch nasmarowanych smalcem i oprószonych bułką tartą  keksówek. Zwilżoną łyżką wciskać ciasto do dna foremki, wygładzić powierzchnię. Założyć na blaszki reklamówki jednorazowe, pozostawiając u góry "czapeczki", aby ciasto swobodnie rosło w blaszkach. Zostawić na 20 minut. Po tym czasie ostrożnie ściągnąć reklamówki, spryskać chleb wodą, naciąć ostrym nożem, posypać słonecznikiem lub otrębami, jeszcze raz spryskać wodą. Do wcześniej nagrzanego do 250 stopni piekarnika wstawiamy blaszki. Po 5 minutach od włożenia zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Piec około 55 minut. Gdy chlebek jest już upieczony zostawiam blaszki około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy chleb z foremek i studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz