piątek, 26 września 2014

Masło klarowane (Ghee)






Gdy raz spróbujesz klarowanego masła to gwarantuję, że przy nim pozostaniesz. Zalet takiego masła jest bardzo dużo, ale do mnie najbardziej przemawia poza smakiem, fakt iż można smażyć w bardzo wysokich temperaturach i się nie przypala. Płynne sklarowane masło ma bardzo intensywny żółty kolor, gdy stężeje jest podobne do skrystalizowanego miodu.


Składniki:

- masło dobrej jakości - nie używamy mixów


Przygotowanie:


Do rondelka o grubym dnie wkładamy masło, podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu (nie spieszymy się to ma być powolny proces), w żadnym wypadku nie możemy dopuścić, aby nam się przypaliło. Zacznie się wytrącać na powierzchni piana, gdy masełko nam się rozpuści jeszcze chwilkę podgrzewać, będzie nam bąblowało i skwierczało białko, które jest na dnie razem z wodą. Wyłączamy palnik i łyżką delikatnie ściągamy pianę do osobnej miseczki. Na dnie pozostaje warstwa białka, ale nie ruszamy tego. Delikatnie wąskim strumyczkiem przelewamy oczyszczone masło do miseczki lub słoika, uważamy, aby nie dostała się warstwa z dołu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz