Smaczna przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 12 dag cukru
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 25 dag masła
- marmolada morelowa lub brzoskwiniowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiać (1 - 2 łyżki odłożyć), dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, żółtko, pokrojone masło. Zagnieść ciasto i uformować w kulę, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do lodówki.
Ciasto partiami rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinać kółka i pierścienie tej samej średnicy. Ja wycinałam kółka foremką do kruchych babeczek, dziurki natomiast robiłam tylką :) Ułożyć na blasze. Piec 10 - 15 minut w temp. 180 stopni. Gorące zdjąć z blachy i wystudzić.
Marmoladę podgrzać, wymieszać na gładką masę. Posmarować nią kółka, nałożyć pierścienie, które wcześniej trzeba posypać cukrem pudrem, delikatnie przycisnąć. W środek włożyć jeszcze trochę marmolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz