poniedziałek, 15 września 2014

Kruche serca









Kruche ciasteczka mmmm przepadam, mam zawsze pochowane w puszkach i gdy tylko mnie najdzie ochota to po nie sięgam :) Tego w moim domu nigdy nie brakuje :)


Składniki:


- 175 g miękkiego masła
 - 200 g cukru
 - 2 duże jajka
 - cukier waniliowy
 - 400 g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - pół łyżeczki soli

Przygotowanie:


 Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i cukier waniliowy, wymieszać.
Do masy maślano-jajecznej dodać resztę składników, wszystkie składniki połączyć.
Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie by je rozwałkować, dosypać trochę mąki.
Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjąć 1 część ciasta, posypać mąką dosyć mocno rozwałkować na grubość ok pół cm.
Wycinać za pomocą foremek serca lub inne kształty i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 8-12 minut, aż delikatnie się zezłocą na brzegach.

 

 


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz