Ten mazurek gości u mnie co roku na stole, przyrządzony według mniej wyszukanych receptur również jest doskonały w smaku. Jest strasznie słodki i takie właśnie uwielbiam.
Kruche ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g masła
- 1 łyżka śmietany
Pomada śmietanowa:
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać jajko, cukier, śmietanę i zagnieść szybko kruche ciasto. Następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu trochę ciasta odłożyć na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurka, a resztę rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm. Uformować wałeczki i umieścić je na brzegach mazurka oraz po przekątnej, docisnąć. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier oraz cukier waniliowy i gotować na małym ogniu, stale mieszając, przez 11 minut od momentu wrzenia. Po zdjęciu z ognia przez chwilę ucierać drewnianą łyżką. Połowę pomady wylać na połówkę ( do przekątnej) mazurka. Do reszty pomady wsypać kakao, szybko utrzeć i wylać pozostałą część. Mazurek udekorować.
Można zrobić mniejszy mazurek i pomadę wykonać z połowy składników, samą białą lub kakaową.