Dlaczego czerwony - no cóż mój syn taki właśnie woli, czasami też robię pomarańczowy. Szczerze powiem, że nie przepadam za tym ciastem, ale co się nie robi dla najbliższych :)
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- kilka kropel wybranego aromatu do ciast
Masa Shreka I:
- duża butelka Pysia lub Kubusia czerwonego
- 3 budynie śmietankowe lub 2 duże
Masa Shreka II:
- 400 ml śmietanki deserowej 30%
- 3 galaretki truskawkowe
- 2 paczki delicji
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.
Masa Shreka I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia lub Kubusia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć delicje.
Masa Shreka II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić, aż lekko stężeje. Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę i ubijać. Na delicje wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać. 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić, aby lekko stężały. Następnie wylać na masę śmietanową. Placek wstawić do lodówki.