poniedziałek, 15 września 2014

Czerwony Shrek









Dlaczego czerwony - no cóż mój syn taki właśnie woli, czasami też robię pomarańczowy. Szczerze powiem, że nie przepadam za tym ciastem, ale co się nie robi dla najbliższych :)


Składniki:

 

Biszkopt:


 - 5 jaj
 - 5 łyżek cukru
  5 łyżek mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżki oleju
 - kilka kropel wybranego aromatu do ciast

Masa Shreka I:


 - duża butelka Pysia lub Kubusia czerwonego
 - 3 budynie śmietankowe lub 2 duże

Masa Shreka II:


 - 400 ml śmietanki deserowej 30%
 - 3 galaretki truskawkowe
 - 2 paczki delicji

Przygotowanie:

 

 Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt  piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.

Masa Shreka I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia lub Kubusia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć delicje.

Masa Shreka II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić, aż lekko stężeje. Ubić śmietanę. Pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę i ubijać. Na delicje wyłożyć ubitą śmietanę, wyrównać.  2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić, aby lekko stężały. Następnie wylać na masę śmietanową. Placek wstawić do lodówki.