czwartek, 6 listopada 2014

Szarlotka






Ciasto szybkie, proste i bardzo dobre.


Ciasto:


- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz i piana:


- 1 kg jabłek mniej soczystych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szkl. cukru
- 6 białek

Przygotowanie:


Ciasto kruche wyrobić, 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika a 3/4 do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto, rozwałkować na blaszce o rozmiarach 35x25 cm, nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec 10-15 minut.
Kilogram jabłek (dałam 1,40) obrać, potrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, pozostawić, aby puściły sok. Wycisnąć jabłka, dodać cynamon i 2-3 łyżki cukru ( zależy od kwaśności jabłek), wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, wyłożyć na jabłka. Na koniec trzemy na grubych oczkach 1/4 zamrożonego ciasta. Piec 40-5- minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz